tisdag 21 februari 2012

Problemet med världsbefolkningen

Kan vi föda mer människor? Ja men till vilken kostnad? Vi skulle inte klara av en befolkningsökning om vi inte bryter mer mark och utvecklar jordbruket, precis som vi inte skulle kunna ha en ökad oljekonsumtion om vi inte borrade på nya platser. Men precis som när det kommer till oljan så kanske vi ska lösa problemet istället för att borra mera.
För vart kommer den nya marken brytas, i orörda skogar eller andra ekosystem? Ska vi effektivisera jordbruket, hur många vill tex ha GMO, trenden här i väst är ju mot ekologiskt vilket är en mera ineffektivt sätt att producera mat, i alla fall de kommande tiotals åren.

Vi får höra att genomsnitts svensken lever upp 2-3 jordar, vad händer då om fler blir rikare, samtidigt som vi blir fler? Kanske ska vi se till att minimera skadan från de som redan finns här innan vi skapar mer av oss miljömonster. Och debatten handlar oftast inte ens om tvång likt den kinesiska. Det handlar om att ge unga fickor en bättre skolgång, att ge dem möjlighet till att vara självförsörjande, att ge dem rätten att bestämma över sin egen reproduktiva förmåga, är det så dåligt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar