fredag 24 februari 2012

Biologi, kön och barn

Om du likt mig tror att biologi är den huvudsakliga faktorn i att bestämma könidentitet så kan vi faktiskt ta till vara på vissa bra saker inom feminismen. Jag pratar om iden om att behandla barn så könsneutralt som möjligt, i alla fall i ett tidigt stadie. För även om vi kan vara ganska säkra på att genetiken styr stora delar av könsidentiteten så kan vi i dagsläget inte säga något om den framtida könsidentiteten hos ett specifikt barn innan barnet blir så gammalt att den uppvisar det tydligt. Därför är det faktiskt ganska relevant att anamma iden om att behandla dem så könsneutralt som möjligt så att de kan växa in i sin biologiska könsidentitet.

För något som är lite upp och nervänt i denna debatten är att folk som tror att kön är biologiska borde vara för en neutral uppfostran då könet redan är bestämt och det inte är ditt jobb att styra vad barnet gör. Det borde snarare vara folk som tror på det sociala könet som anamma en aktiv uppfostran åt ett eller annat håll då de tror att de kan påverka. Så låt alla som som har förtroende för det naturvetenskapliga arbetssättet som givit oss allt från gravitationsteorin till evolutionsteorin stå upp för att våra barn har ett biologiskt kön och att vi inte ska försöka påverka deras könidentitet. Låt feministerna uppmuntra könsneutralt bemötande, det är ju fantastiskt!
Kritisera istället de (givetvis inte alla) feminister som vill tvinga barn att följa vissa beteende mönster, tvinga dem att leka vissa lekar eller förbjuda dem att leka andra. Problemet är inte könsneutralt bemötande, det ger mer frihet till barnet att utvecklas själv, problemet är tvång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar