onsdag 7 mars 2012

Ett problem med "hen"

En sak jag gillat inom feminismen och HBT rörelsen är att de ifrågasatt och lämnat de gamla dammig religiösa uppfattningar om könet. Människan är komplicerad och givetvis kommer alla inte känna sig bekväma som antingen man eller kvinna utan ha känslan av att vara något annat och det är bra att vi ger dem friheten att leva ut detta..

Ett problem jag har med "hen" spinner från detta. Just nu har vi två ord för att beskriva olika könsidentiteter, alltså färre ord än identiteter. Så varför ska vi halvera detta? Att ha ett ord att använda för alla är att gå åt fel håll, vi behöver fler ord inte färre. Det är idiotiskt, om du vill ha en egenskap som binder samman alla könsidentiteter, försök med ordet människa!

Och varför skulle någon som inte är man eller kvinna nödvändigtvis passa in på beskrivning hen? För även om det för dig verkar självklart att hen befriar dig att vara den du är betyder det inte att den gör det samma för alla andra. Vissa "jämstäldister" jag talar med tycker att "han" och "hon" befriar oss att leva ut vad vi innerst inne är. Båda kan inte har rätt, men båda kan ha fel. Jag tycker att vi är ute på djupt vatten när vi tror att vår verklighetsuppfattning ger oss makten att bestämma vad som ger frihet åt någon annan än oss själva. Så varför inte lägga till hen istället för att ta bort hon och han, låt oss ge människor möjligheten att sätta den titel de vill, diktera inte för människan vad den ska kalla sig. Låt varje individ bestämma vad dom själva är för det ända vi kan vara säkra på är att alla inte går att beskriva med samma ord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar